LITMANOVÁ: Na tradičnú odpustovú slávnosť dnes pricestovalo asi 20.000 veriacich

05.08.2012 Stará Ľubovňa

Litmanová 5. augusta (TASR) - Slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou vyvrcholila dnes odpustová slávnosť na hore Zvir pri Litmanovej v okrese Stará Ľubovňa. Na tradičnom cirkevnom podujatí sa zúčastnilo približne 20.000 veriacich.
Program spomínaného podujatia pri Litmanovej odštartoval v sobotu 4. augusta o 14.30 h akatistom k sv. Cyrilovi a Metodovi, pokračoval posvätením vody a následne Veľkou večierňou s požehnaním lítijných darov.
O 18.00 h sa začala archijerejská svätá liturgia, ktorú celebroval prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Súčasťou večerného programu bolo aj hudobno-slovné pásmo v podaní skupiny Anastasis.
Veriaci sa na sklonku dňa následne vydali na tradičnú krížovú cestu, ktorá vyvrcholila okolo polnoci svätou liturgiou a eucharistickou adoráciou.
Dnešný program slávnosti odštartoval o 8.00 h akatistom k Presvätej Bohorodičke, po ktorom nasledovalo duchovné slovo na tému -Vzťah Boha a človeka cez prírodu.
Tradičným vyvrcholením slávnosti bola o 10.30 h archijerejská svätá liturgia, ktorú v tomto roku na hore Zvir celebrovala Jeho Blaženosť Svjatoslav Ševčuk, kyjevsko-haličský väčší arcibiskup, hlava Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Koncelebrovali ju zároveň viacerí arcibiskupi a biskupi zo Slovenska a zahraničia.
"Hlavný kazateľ dnes na hore Zvir pozdravil všetkých pútnikov od miliónov ukrajinských gréckokatolíkov a vzdal úctu tisíckam gréckokatolíckych veriacich na Slovensku, ktorí za svoju vieru v minulosti trpeli či dokonca položili život," informoval TASR hovorca Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ľubomír Petrík.
Ako ďalej uviedol, Ševčuk dnes pripomenul tisíckam veriacich slová spasiteľa, ktorý hovoril, že viera je svojou silou schopná prenášať vrchy. "Kazateľ v tejto súvislosti dodal, že najväčšiu horu, ktorú môže viera presunúť, je priepasť medzi človekom a Bohom. Vierou sa teda môžme priblížiť k Bohu, spoznávať ho, byť súčasťou jeho lásky, zúčastňovať sa na božom pomazaní."
Pútnici na hore Zvir si dnes podľa Petríkových slov spomenuli aj na pápeža Benedikta XVI. "Z tohto miesta mu odoslali telegram, pozdravný list, v ktorom ho ubezpečili o modlitbách za neho, ako aj jeho pontifikát i o svojej láske a oddanosti k nemu."
Arcibiskup Babjak vyhlásil dovtedajšie miesto modlitby na hore Zvir pri Litmanovej za pútnické miesto Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie 7. septembra 2008. Za hlavnú púť ustanovil nedeľu po prvom piatku v mesiaci august. Okrem nej je na tomto mieste púť každý mesiac v nedeľu po prvom piatku.
Petrík pripomenul, že 8. augusta 2010 bol na hore Zvir zverejnený dekrét o ustanovení puta duchovného príbuzenstva tohto mariánskeho pútnického miesta s pápežskou Bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme.
 

Vyberte región